És el primer congrés específic territorial sobre Càncer de Pulmó que implementarà les darreres novetats en la matèria
The Ricky Rubio Foundation, en col·laboració amb UOMI Cancer Center y la clínica Mi NovAliança de Lleida ha celebrat LO PULMÓ, el primer congrés territorial dedicat íntegrament a les noves estratègies, avenços i tractaments contra el càncer de pulmó. Hi ha participat un centenar llarg de professionals mèdics i d’infermeria que han pogut implementar de manera interactiva les conclusions i actualitzacions més destacades dels congressos més rellevants del 2022 en aquesta matèria: ASCO (Chicago – Juny, 2022), WLCC (Viena, Agost 2022) i ESMO (París – Setembre, 2022).
LO PULMÓ s’ha desenvolupat en una intensa jornada l’Auditori Cappont de la Universitat de Lleida, el pasat dia 28 d’octubre, mitjançant ponències de treball específiques al llarg del matí, amb temes com infermeria i tractaments en etapes inicials de la malaltia, i en ponències comunes a la tarda, amb temes com el tractament de la malaltia avançada.
Dins l’àrea mèdica, la importància i la complexitat del diagnòstic d’aquesta malaltia ha centrat les intervencions dels professionals, especialment la que portava per títol ‘Especificitat del Càncer de Pulmó’ a càrrec del Dr. Patrick Micke, de l’Hospital Universitari Uppsala de Suècia. També cal destacar la intervenció de la Dra. Noemí Reguart, de l’Hospital Clínic, referent en teràpies dirigides contra el càncer de pulmó.
Durant la taula sobre cures d’infermeria i tractaments de la malaltia en etapes inicials, els participants han pogut escoltar veus autoritzades dels principals centres oncològics: l’Hospital Clínic, UOMI Càncer Center amb el seus equips de Clínica Mi Tres Torres i Clínica Mi NovAliança, l’Hospital Son Llàtzer i l’Hospital Miquel Servet.
El programa s’ha centrat, per la tarda, en el tractament de la malaltia avançada, posant el focus en la dificultat d’accés a les teràpies més innovadores de la medicina privada i pública, com a conseqüència del procés excessivament burocratitzat degut a les necessitats de l’administració pública en matèria de salut, així com la oportunitat per pal·liar aquesta malaltia que suposa pels pacients la seva participació en assaigs clínics.
Com a punt de partida, esperançador, l’esforç global per desenvolupar una estratègia contra el Càncer de Pulmó ha aconseguit augmentar el percentatge de supervivència d’aquesta malaltia fins al 40%, una bona notícia que s’ha treballat i estimulat des de les taules de LO PULMÓ.
El congrés ha tancat la jornada amb una taula rodona, anomenada ‘Comitè de Tumors’, en la que s’han presentat casos pràctics per a donar pas a una discussió multidisciplinària participada pels doctors Pablo Rubinstein (Hospital El Pilar), Juan Carlos Trujillo (Hospital Sant Pau), Cristina Simón (Hospital Universitari Dexeus), Lorena Águila (Clínica Nova Aliança), Virginia Garcia (Hospital Arnau de Vilanova de Lleida) i Patrick Mike (Hospital Universitario de Uppsala). El Dr. Santiago Viteri, de l’UOMI Cancer Center de Clíniques Mi, director del Congrés i assessor mèdic de The Ricky Rubio Foundation, ha moderat aquest acte de cloenda de l’esdeveniment que ha inaugurat el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy.
També es va presentar a la premsa el programa i les característiques del Mes de Conscienciació contra el Càncer de Pulmó pel novembre, un seguit d’activitats a favor de la diagnosi precoç de la població de risc i de lluita frontal contra el tabaquisme.